Kérdésed van? Ügyfélszolgálat

eÁFA. Életed legkönnyebb bevallása.

Intézd az áfa bevallás kötelezettségeidet elektronikusan, gyorsan és pontosan.

A Kulcs-Soft - a NAV technológiai konzultációjára felkért partnereként - az elsők között foglalkozik az eÁFA rendszer integrálásával a Kulcs-Könyvelés szoftverébe.

Mi is az az eÁFA?

Az eÁfa egy elektronikus rendszer, amely lehetővé teszi az adózók számára, hogy áfa bevallásaikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által előzetesen elkészített bevallástervezet elfogadásával vagy közvetlen adatkapcsolaton keresztül a könyvelőszoftverből nyújtsák be.

Célja, a bevallási folyamat egyszerűsítése és gyorsítása, valamint az adózás adminisztratív terheinek csökkentése.
Az eÁFA rendszer használata növeli az adóbevallások pontosságát és hatékonyságát, segítve ezzel az adóhatóságot és az adózókat egyaránt.

Miért jó az eÁFA?

Időmegtakarítás
A bevallás közvetlenül a könyvelő programból küldhető be a NAV felé


Hatékonyságnövelés
Gyorsabb és egyszerűbb áfabevallási folyamat

Hibafaktor csökkentése

A NAV elkészíti az adóbevallás ellenőrzését, így a rendszerbe csak a hibátlan bevallást lehet beküldeni

Jogszabályi megfelelés

Egyszerűsödik a kötelezettségek jogszerű teljesítése

1

2

Miért válaszda Kulcs-Soft-ot?

Stabilitás és szakértelem 

Könyvelési piac szakértői vagyunk

A Kulcs-Könyvelés programot a hazai könyvelői piac közel egynegyede alkalmazza

 35 éve az iparág meghatározó szereplőjeként jól ismerjük a hazai adórendszer és áfabevallás minden aspektusát

A Kulcs-Soft a NAV egyik kiválasztott partnere, aki részt vett az eÁFA rendszer technológiai hátterének kialakításában.

3

4

Dedikált szakértői támogatás és naprakész tudásbázis

Díjmentes próbaidőszakunk
2024.12.31-ig lesz kipróbálható 

Szakértői, dedikált ügyfélszolgálatunkon keresztül emailen és telefonon is segítünk ügyfeleinek a zökkenőmentes átállásban. Folyamatosan frissülő eÁFA kisokosunk segítségével útmutatást adunk és megosztjuk tudásunkat

Új és meglévő ügyfeleink 2024 év végéig díjmentesen használhatják a Kulcs-Könyvelés eÁFA modulját

eÁFA Kisokos

Az "eÁFA Kisokos" egy átfogó útmutató, amely válaszokat ad az eÁFA rendszerrel kapcsolatos gyakori kérdésekre, praktikus tanácsokkal és tippekkel segítve a zökkenőmentes átállást és a bevallás hibáinak elkerülését.

Célja, hogy hozzájáruljon az adózási folyamatok hatékonyságának növeléséhez.

eÁFA oktató videó

eÁFA oktató videónk lépésről-lépésre útmutatást nyújt az eÁFA bevallás elkészítéséhez. 


A videó valós időben mutatja be a bevallási folyamat minden lépését, így az adózók saját tempójukban, kényelmesen követhetik a folyamatot. 

Kérdésed van? Ügyfélszolgálat

Felkeltettük érdeklődésed?Már csak egy lépésre vagy!
eÁFA.
Életed legkönnyebb bevallása.

Az űrlap kitöltése után kollégánk keresni fog.

Miért válaszd a Kulcs-Soft-ot?

A Kulcs-Soft a NAV egyik kiválasztott partnere, aki részt vett az eÁFA rendszer technológiai hátterének kialakításában.

Kulcs-Soft Akadémia bemutatja: eÁFA kerekasztal-beszélgetés (2024.05.09)

10:00-10:30

Kerekasztal beszélgetés az áfa digitalizációjának mozgatórugóiról, globális trendekről, kihívásokról és lehetőségekről.

10:30-10:40

Interaktív kérdés-válasz szekció.

10:40-11:00

Az eÁFA modul használata: gyakorlati tanácsok, fejlesztések, tudásanyag és támogatás bemutatása

Kerekasztal beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Varró György - NAV osztályvezető
  • Firkala Csaba - EY - Senior Manager - Tax Services
  • Pusztán Edina - Kulcs-Soft Nyrt. üzleti elemző
  • Moderátor: Hóbor Péter - Kulcs-Soft Nyrt. - CTO

Ne hagyd ki ezt az egyedülálló lehetőséget, hogy betekintést nyerj az eÁFA rendszerbe, és első kézből hallgasd meg a szakértők tanácsait és tapasztalatait! Tudd meg, hogyan illeszkedik az eÁFA a globális digitalizációs trendekbe, és miként könnyítheti meg a könyvelői és adózási folyamatokat!


A beszélgetést Hóbor Péter, a Kulcs-Soft technológiai igazgatója és hibrid vállalatirányítási üzletágvezetője moderálja.


További információkért és az online közvetítéshez való csatlakozáshoz kövesd a Kulcs-Soft hivatalos felületeit!

Gyakran Ismételt Kérdések

GYIK

Mi az eÁFA?

Az eÁFA az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására szolgáló rendszer.

A rendszer újdonsága, hogy az adóalanyok részére ezen a felületen lehetőség nyílik a befogadott és kiállított számlák, vámeljárások, online pénztárgép nyugták adatainak lekérdezésére, valamint az áfa analitika elkészítésére, az adóhatósági adatokra alapozott validáció és ellenőrzések mellett, a bevallási kötelezettség teljesítésére. A digitalizált megoldás webes felületen és közvetlen kapcsolattal a Könyvelő programmal érhető el.

Mik az alapvető különbségek az eÁFA bevallás és a hagyományos, ÁNYK-n belüli áfabevallás között?

Az eÁFA használatával az ÁNYK programra a 65-ös bevallás tekintetében hosszú távon nem lesz majd szükség. Údonság, hogy az eÁFA webes rendszere lehetővé teszi az adóalanyok részére a kiállított és befogadott számlák, vámeljárások és az online pénztárgép nyugta adatainak lekérdezését. Ezekből az adatokból egy áfa analitika készül, amit módosítani, kiegészíteni lehet. Amennyiben az adatok ellenőrzése, módosítása, kiegészítése megtörténik az áfabevallás a webes felületen is beadható.


Az eÁFA és a Könyvelő szoftver közvetlen kapcsolatával beadott bevallás előnye, hogy az az áfa analitika kerül felküldésre, ami a könyvelő programban készült el. Így az ÁNYK program használatához képest, az eÁFA rendszer alkalmazása az áfabevallás folyamatát gyorsabbá és egyszerűbbé teszi. Továbbá az eÁFA rendszer használatával nincs szükség az M-lap beküldésére.

Mik az eÁFA előnyei?


Az eÁFA rendszer felületén az adóalanyok részére lehetőség nyílik a befogadott és kiállított számlák, vámeljárások, online pénztárgép adatainak lekérdezésére. Ezen adatok alapján a rendszer elkészít egy előzetes áfa analitikát, amit szükség szerint módosítani lehet, majd a bevallást benyújtani is ezen a rendszeren keresztül lehet. 


Az eÁFA és a Könyvelő program közvetlen kapcsolatával pedig a Könyvelő programban elkészült áfa analitika adható be és hagyható jóvá. Az áfabevallások összeállításának újszerű lehetőségeivel várhatóan egyszerűsödik a vállalkozások, könyvelők számára a kötelezettségek jogszerű teljesítése.

2024. január 1-jétől milyen módon teljesíthető az áfabevallási kötelezettség?

Az áfabevallási kötelezettség 2024. januárjától, illetve az azután kezdődő adóelszámolási időszakban 3 féle mód valamelyikén teljesíthető:

  • Az adóalany az ÁNYK-ban áfabevallási nyomtatványt nyújthat be
  • Az adóalany az eÁFA webes felületén a rendelkezésére bocsátott adatokat felhasználva, azokat kiegészítve, szükség szerint módosítva az így előállított adónyilvántartásból összeállított bevallástervezetet az eÁFA webes felületén bevallásként jóváhagyhatja
  • Közvetlen kapcsolattal a Könyvelő szoftver és az eÁFA között, a könyvelő programból felküldött analitikát és bevallástervezetet lehet benyújtani, és gépi úton jóváhagyni

Hogyan regisztrálhatok az eÁFA szolgáltatás használatára?


Az eÁFA felülete mindenki számára elérhető, aki rendelkezik Ügyfélkapu-s felhasználóval. A NAV e-ÁFA oldalára belépve érhető el a felület. (https://nav.gov.hu/ado/eafa). A Könyvelő programmal kiépített közvetlen kapcsolathoz szükséges, hogy a technikai felhasználó rendelkezzen az eÁFA beadásához és jóváhagyásához jogosultsággal.

Kötelező használni az eÁFA rendszert?


Az eÁFA rendszer használata nem kötelező, ez egy lehetőség.
Az áfabevallás benyújtható az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram) segítségével is.

Milyen adatforrásokból dolgozik az eÁFA rendszere?


Az eÁFA a következő, a NAV rendelkezésére álló adatokat jeleníti meg forrásadatként, ezek a következők lehetnek:

  • Online Számla adattartalma (OSZ)
  • Online pénztárgépekből származó nyugtaadatok (OPG)
  • Vámigazgatási nyilvántartásból származó adatok (CDPS)

A felületen az adatok kiegészíthetőek és módosíthatóak, illetve az adólevonási jogról, annak gyakorlásáról szóló nyilatkozat is tehető.


Továbbá rögzíthetőek a felületen olyan bejövő számlák is, amelyekről a számla kibocsátója nem szolgáltatott adatot, így az eÁFA rendszer bizonylatai között nem szerepel, vagy olyan bizonylatok, amelyekről adatszolgáltatási kötelezettség nincs előírva.

Mik azok a standard adókódok és hogyan kell őket használni?


A standard adókód lista az áfatörvényből levezethető összes bevallás releváns ügyleteket tartalmazza. Ezt az adókód listát a NAV rendelkezésre bocsátja és a könyvelő programban is elérhető lesz, amit az áfagyűjtőkkel kell összekapcsolni. Ez az összekapcsolás eredményeképp lehet az összes lekönyvelt áfa tételt beazonosítani és a megfelelő adókóddal ellátni. Olyan áfa tétel, amihez nincs adókód rendelve, nem küldhető fel az eÁFA rendszerbe, a program erről értesítést is küld majd.

Hogyan használható az az eÁFA rendszere közvetlen gép kapcsolattal?


Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy egy olyan könyvelő programra van szükség, ami képes a tételes áfa analitika felküldésére az eÁFA rendszer felé. Ebben az esetben maga az áfa analitika és a bevallás tervezet a könyvelő programban készül el, és a könyvelő programból kerül közvetlenül felküldésre az eÁFA rendszer felé. Ehhez szükséges egy technikai felhasználó, ami rendelkezik az eÁFA felé a bevallás beküldéséhez és jóváhagyásához szükséges jogosultságokkal. 


Továbbá szükséges a könyvelő programban az áfabevallás összeállításakor a standard adókódok használata, amit az egyes áfakulcsokhoz és áfagyűjtőkhöz kell hozzárendelni, így biztosítva azt, hogy az áfatételek a helyes bevallási sorokra kerülnek majd.


Az áfa analitika elkészítése és lezárása után a Könyvelő programból indítható az áfa analitika és bevallás tervezet beküldése. A beküldést követően a NAV ellenőrzéseket hajt végre és amennyiben hibát észlel, ezt visszaküldi a könyvelő program felé. A javítások után, a hibátlan bevallás a könyvelő programból indítva jóvá is hagyható.

Kinek jó és hogyan működik az eÁFA webes rendszere?


Az eÁFA rendszere az adóalany részére bocsátott adatok alapján ellenőrzéseket tud végrehajtani annak érdekében, hogy figyelmeztesse az adóalanyt az esetleges eltérésekre, hibákra. Például egy kiállított számla nem szerepel az áfabevallásban azonban a NAV rendszerében igen, vagy egy bejövő számla levonható áfa értéke nem egyezik meg a NAV rendszerében szerepelő levont adó értékével. Az ilyen és hasonló eltérésekről az eÁFA rendszere figyelmeztetéseket küld és lehetőséget biztosít az adatok javítására, módosítására. 


Természetesen az is előfordulhat, hogy adózói döntés miatt jött létre az eltérés, ebben az esetben nincs további teendő, a figyelmeztető üzenetek mellett a bevallás jóváhagyható. Amennyiben olyan hiba szerepel a bevallásban (például hiányzó adószám, hiányzó kiállított számla), aminek javítására szükség van a jogszerű bevallás beadásához, akkor egy ERROR üzenet érkezik, és az adóalanynak szükséges a javítást elvégeznie. Fontos, hogy az eÁFA rendszer csak olyan bevallást enged jóváhagyni amire nem érkezik ERROR üzenet.

Amennyiben az eÁFA rendszerét használom és önellenőrzésre van szükségem, megtehetem az önellenőrzést az eÁFA rendszerén keresztül?


Amennyiben az adózónak önellenőrzés benyújtására van szüksége, akkor az eÁFA rendszer bevezetése után a webes felületen beadott, vagy közvetlen kapcsolattal a Könyvelő programból felküldött bevallások esetén 2024. június 30-áig önellenőrzési nyomtatványon tehetik meg. 2024. július 1-jétől pedig az elektronikus felületen is helyesbíthető.

Milyen adminisztrációs könnyítést jelent az eÁFA rendszer használata?


A webes felületen vagy közvetlen kapcsolattal a Könyvelő programból felküldött bevallások esetén az áfaalanyoknak az M – lapos adatszolgáltatást nem kell beadniuk. Továbbá amennyiben az áfaalany a bevallást közvetlen Könyvelőprogramból adja fel akkor az önellenőrzési pótlék alól is mentesül, ha az önellenőrzést a bevallás beadásától, de legkésőbb az esedékességétől számított tizenöt napon belül benyújtja.

Van-e lehetőség segítségkérésre, ha elakadok az eÁFA bevallás kitöltése közben?


Amennyiben a Kulcs-Könyvelés programmal, az eÁFA közvetlen kapcsolatával beadott bevallással vagy általánosan az eÁFA témakörrel kapcsolatban merül fel kérdés, akkor a Kulcs-Soft Ügyfélszolgálata áll rendelkezésre eafa@kulcs-soft.hu címen és a 061-336-5325 telefonszámon.

+36 1 336 5325

Kérdésed van? Ügyfélszolgálat

Díjaink, eredményeink, amikre büszkék vagyunk: